Pastovaný
med zostáva dlho roztierateľný podobne ako maslo alebo masť a to vďaka
tomu, že med bol upravený pastovaním. Pastovanie medu znamená, že počas
doby keď med začal kryštalizovať bol med niekoľko krát denne premiešavaný
viac hranným hranolom. Toto miešanie spôsobilo, že sa kryštáliky medu
porozbíjali na menšie a touto úpravou si med dlhodobo zachová vlastnosti
podobné maslu alebo masti, t.j. je ľahko roztierateľný na chlieb a
pod.. Pastový med je ideálnou pomazánkou na pečivo, pretože nesteká a pritom ostáva vždy mäkký a vláčny. Pastovaný med obsahuje
jemnú arómu z nektáru širokého množstva kvitnúcich rastlín. Je to
základ a znak vysokej kvality našich medov. Pastový med je prírodný
kvetový med (väčšinou repkový), v ktorom zostávajú neporušené všetky
biologicky aktívne látky ako sú enzýmy, vitamíny a minerálne látky.
Pastový med nestráca pastovaním nič na svojej kvalite a výnimočnosti,
nesteká (z pečiva a pod.) a zostáva dlho vláčny. Pri skladovaní v chlade
a tme si zanechá všetky biologicky aktívne látky. Pri
pastovaní ide o mechanickú úpravu medu a v žiadnom prípade nie o
chemickú. Do medu sa nič nepridáva iba sa niekoľko krát denne
premiešava.
|